בקר חימום תת רצפתי הינו אחד מהרכיבים החשובים ביותר בכל מערכת חימום רצפתי. אז מהו בקר חימום תת רצפתי, כיצד הוא פועל ומה תרומתו למערכת? הנה כל מה שאתם צריכים לדעת עליו.
ודאי שמתם לב שיותר ויותר משפחות בישראל בוחרות לעבור לחימום תת רצפתי כאמצעי לחימום הבית. כיום ניתן להצביע על גידול של אלפי בתים מדי שנה והמגמה רק הולכת וגדלה, בעקבות חידושים טכנולוגיים בענף אשר הופכים את המערכת הזו לנגישה ונוחה יותר לכיס. מלבד העובדה שחימום תת רצפתי אינו דורש תחזוקה שוטפת, לשיטת חימום זו ישנם עוד מספר יתרונות בולטים שהופכים אותה לנפוצה ומבוקשת באלפי בתים בישראל מדי שנה. בין יתרונותיה, מערכת שקטה, דירוג אנרגטי נמוך המאפשר חסכון משמעותי בעלויות, ויתרון נוסף הנחשב למשמעותי ביותר: מערכות אלו כוללות בקרי חימום תת רצפתיים. הבקר הוא אמצעי בקרת אקלים המאפשר שליטה בטמפרטורה ושמירה על חום אחיד ונעים בכל חלקי הבית.
כך פועל בקר חימום בכל סוג חימום רצפתי
חימום תת רצפתי הינו מערכת חשמלית מתקדמת לחימום הבית. מערכת זו נחשבת כיום לצורת החימום הנוחה ביותר והיחידה אשר מספקת פיזור אחיד של החום על פני החדר כולו. בקרי חימום תת רצפתיים הינם בקרי אקלים מתקדמים שמטרתו ניטור ביצועי המערכת וכן ויסות טמפרטורה. בקר החימום התת רצפתי פועל בסנכרון עם חיישן פנימי לטמפרטורת משאבת החום. כך מתאפשר חימום אחיד, צריכת חשמל נמוכה. בקר טמפרטורה הינו אמצעי בקרה מרחוק המאפשר שליטה במערכת החימום, לרבות הדלקה, כיבוי הנמכת הטמפרטורה, שליטה בטמפרטורת החימום וכן שליטה על מערכת החימום הרצפתי. חימום תת רצפתי קיים בשני סוגים: חימום חשמל וחימום במים. במערכת חימום תת רצפתית המבוססת על מים, מוזרמים מים באמצעות משאבות מים, המים עוברים דרך צינורות חימום הפועלים הודות למשאבת חום. בשונה מכך, במערכת חימום תת רצפתי על בסיס חשמל כוללת שכבת בידוד תרמי המונח תחת שכבת הריצוף, מעל שכבה זו נפרשת רשת חימום חשמלית. המערכת כוללת וסת טמפרטורה הניתן לשליטה אלחוטית. על אף ההבדל הניכר בין שתי המערכות, בשני סוגי החימום המערכות כוללות בקר חימום תת רצפתי – חיישן טמפרטורה שמטרתו בקרה מרחוק וכן שליטה רמת הטמפרטורה תת רצפתית.
בקרי חימום תת רצפתיים – כך הם פועלים
חימום תת רצפתי פועל על ידי צינורות חימום / מים חמים אשר זורמים בתוך תשתית צינורות הממוקמת מתחת לשכבת הריצוף. החום מנוטר ונשלט על ידי תרמוסטט חכם שמטרתו לשמור על טמפרטורה עקבית בכל חלקי הבית או לחילופין באזורים מסוימים לפי בחירה. ביכולתו של בקר החימום התת רצפתי לאותת למרכז השליטה והחיווט ולהודיע לו מתי יש צורך בחום. מרכז החיווט שולט בכלל רשת הצנרת המפעילה את הדוד ושולחת חום לחדר בעת הצורך. בקר החימום פועל במספר דרכים שונות. ברוב המקרים מותקנים חיישנים בקיר שמטרתם למדוד את רמת החום בחדר. כשרמת החום גבוהה, הבקר יעביר הוראה לפיזור חום שונה באותו חלל. בכדי לאפשר פיזור חום יעיל במיוחד נהוג לכלול בקר חימום תת רצפתי בכל אחד מהאזורים השונים בבית כך שניתן יהיה לחמם כל אזור בנפרד במידת הצורך. קיימים הבדלים באופן פעולת התרמוסטט בהתאם לסוג החימום התת רצפתי שתבחרו – חימום תת רצפתי חשמלי או חימום במים.
הרכיב החשוב שמאפשר ויסות טמפרטורה, שליטה ובקרה
חימום חשמלי כולל תשתית רחבה של חוטי חשמל הממוקמים תחת שכבת הריצוף ומחוברים חזרה לאספקת החשמל הראשית. כשהם מופעלים, ההתנגדות בחוטים גורמת להתחממות שלהם. במקרה זה בקר החימום מחובר לבקר המתג וכך מפעיל או מכבה את מעגלי החשמל הספציפיים באותו אזור, בהתאם לבחירה. בשונה ממנו, מערכת חימום תת רצפתי על בסיס מים מבוססת על רשת צינורות בהם מוזרמים מים חמים אשר מחממים את שכבת הריצוף. כאן התרמוסטט מבצע ניטור של רמת החום בכל אזור ובמידת הצורך מפעיל פקודה של פתיחת שסתום בצינורות ספציפיים כך שיוזרמו מים חמים לאותו האזור.
מדוע בקר חימום תת רצפתי נחשב לרכיב כל כך משמעותי?
מערכות חימום תת רצפתי הן דרך יעילה וחסכונית מאוד לחימום הבית. הן מאפשרות ליהנות מחימום הבית תוך חיסכון באנרגיה. אך בכדי לוודא שאכן מתקיים חיסכון אמיתי יש צורך במערכת אחת שתסדיר את רמת החום העוברת לחדרים. בקר החימום התת רצפתי נועד לעשות זאת על ידי ניהול ובקרה של הטמפרטורה בכל חדר בנפרד. השימוש בבקרי חימום הרצפה חוסך זמן פעילות של המערכת, מחמם את החלל תוך זמן קצר יותר ועל ידי כך מפחית באופן משמעותי את צריכת החשמל החודשית. בקרי חימום תת רצפתיים מאפשרים בקרת טמפרטורה פרטנית בכל חדר וחלק מהם מאפשרים שליטה מרחוק גם דרך המכשירים הניידים, לנוחות מקסימלית. בדרך כלל אלו הן יחידות צמודות על הקיר שניתן להפעיל באופן ידני באמצעות מסך מגע או מכשירים אלקטרוניים חכמים. בכדי ליהנות מנוחות שימוש מרבית, ניתן לתכנת כל אחד מהתרמוסטטים כך שיהיו להם טמפרטורות שונות בשעות שונות של היום וגם על פי דרישות שונות בסוף השבוע.